Sinterklaas

Tips voor inclusieve Sinterklaasboeken

Sinterklaas is één van de grote feestdagen in Nederland. Wekenlang zijn kinderen in rep en roer over de avonturen van Sint en zijn pieten en mogen ze regelmatig hun schoen zetten. Het hoogtepunt is natuur op 5 december wanneer Sint een bezoek brengt aan de huizen van alle kinderen om hun een grote zak met cadeaus te brengen. De traditie van Sinterklaas is door de jaren heen flink veranderd. En met goede redenen. Om Sinterklaas een inclusief feest te laten zijn waar ieder kind zich op kan verheugen, is het belangrijk om te breken met ongewenste elementen als de roe en zwarte piet. Zo wordt Sinterklaas een feest voor iedereen. Deze boeken zijn een aanrader als je op zoek bent naar inclusieve Sinterklaasboeken.

Titel: Prinses Arabella en de Sint
Auteur:
Mylo Freeman
Samenvatting:

Het is bijna Sinterklaas en prinses Arabella wil maar één ding. ‘Ik wil Sinterklaas voor Sinterklaas!’ roept ze. Op een vroege ochtend haalt het vliegtuig van de koning de Sint op. Prinses Arabella is dolblij met haar cadeau. Maar de Sint is niet gelukkig. Hij heeft nooit eerder met het vliegtuig gereisd, het ontbijt is anders dan anders, er zijn geen pieten en geen paard … Hoe moeten alle kinderen nu hun pakjes krijgen?

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

Titel: Piet
Auteur:
Steve L’Homme
Samenvatting:

Jaren geleden ontstond er verwarring op de stoomboot. De verwarring zorgde voor grote veranderingen onder het personeel van Sinterklaas. Hoe dat precies zat? Dat lees je in dit verhaal over Piet!

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

Titel: Snelle piet ging uit fietsen
Auteur:
Mathilde Santing en Geertje Aalders
Samenvatting:

Snelle Piet ging uit fietsen en 17 andere bekende sinterklaasliedjes in een hedendaags jasje met liedteksten en cd.

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

Titel: De zoete zusjes vieren Sinterklaas
Auteur:
Hanneke de Zoete
Samenvatting:

De zusjes Saar en Janna kunnen haast niet wachten totdat Sinterklaas weer in Nederland aankomt. Natuurlijk staan ze de Sint en zijn pieten op te wachten bij de intocht, mogen ze hun schoen zetten, kijken de zusjes naar het Sinterklaasjournaal en vieren ze pakjesavond. Op school kan Janna een echt pietendiploma verdienen! Maar Saar en Janna vinden het ook spannend. Door alle drukte vergeet Janna haar brief aan Sinterklaas te geven, weet hij nu wel wat ze als cadeautje wil op pakjesavond?

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

Titel: Pomtidom viert Sinterklaas
Auteur:
Kim van Kooten en Noëlle Smit
Samenvatting:

‘Er was eens een prinsesje en haar naam was Pomtidom (ze heette stiekem Mieke, maar díe naam vond ze stom). Ze had oranje haren en een paardje met een bles, daar kon ze goed op rijden, want ze was al bijna zes.’

Pomtidom is een ontzettend verwend prinsesje. Alles wat ze vraagt krijgt ze van haar ouders. Dan wordt het winter en komt Sinterklaas. Pomtidom heeft een hele lijst, maar ze krijgt alleen een chocoladeletter.

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

een paard voor sinterklaas

Titel: Boer Boris – een paard voor Sinterklaas
Auteur:
Ted van Lieshout
Samenvatting:

Wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! In een brief naar Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen. Knol voelt zich vereerd en laat zich het dak op hijsen om zijn draf op de nok te oefenen. Maar dat valt vies tegen, want Knol blijkt hoogtevrees te hebben…

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

Dit is slechts een greep uit het aanbod van inclusieve boeken over Sinterklaas, maar het zijn zeker een paar van mijn favorieten. Ben je op zoek naar nog meer inclusieve en diverse kinderboeken voor populaire feestdagen? Lees dan ook zeker deze artikelen eens:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel Volgende artikel