kerst

Tips voor diverse en inclusieve boeken over Kerst

De meeste gezinnen hebben zo hun eigen rituelen rondom de feestdagen. In aanloop naar Kerst tuigen veel mensen de kerstboom op en versieren ze het huis. Er worden leuke cadeaus gehaald voor de gezinsleden en er wordt vaak volop geknutseld, zowel thuis als op school. Ook spelen boeken vaak een grote rol bij Kerst. Veel mensen geven elkaar een boek cadeau en kinderen lezen zelf, of worden voorgelezen uit, diverse boeken over de winter, over de betekenis van Kerst of over kerstavonturen. Maar lang niet al deze boeken zijn even inclusief en divers. Dat maakt dat niet alle boeken even toegankelijk of leuk zijn voor alle kinderen. Daarom heb ik een mooie selectie gemaakt van diverse en inclusieve boeken over Kerst die absoluut wél de moeite waard zijn.

hoe-de-gniep-de-kerst-stal

Titel: Hoe de Gniep de kerst stal
Auteur:
Dr. Seuss
Samenvatting:

Ergens in een sneeuwvlok ligt het magische land van de Hunnen, een piepklein volkje dat houdt van Kerstmis en van feestvieren. Maar boven op de berg leeft de Gniep, een oude knorrepot die de kerst haat. Niemand weet waarom. Waarschijnlijk is zijn hart gewoon twee maten te klein. Op kerstavond besluit hij, vermomd als de Kerstman, naar het Hunnendorp af te zakken om de cadeautjes en kerstversieringen van de Hunnen te stelen. Dan kunnen ze geen Kerstmis vieren, daar is de Gniep zeker van. Maar dan heeft hij de Hunnen toch onderschat.

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

de kerstmisaurus

Titel: De Kerstmisaurus
Auteur:
Tom Fletcher
Samenvatting:

Maak kennis met Willem Tuffer, een 10-jarig jongetje dat helemaal gek van dino’s is. Op school heeft hij het niet altijd makkelijk: het nieuwe meisje in de klas, Brenda Kwel, doet er alles aan om hem het leven zuur te maken. En oh ja, hij zit ook nog in een rolstoel. Maar dan gebeurt er iets magisch… Voor kerst heeft hij namelijk maar één grote wens: een eigen dino! Hoewel de Kerstman voor heel veel cadeaus kan zorgen, lijkt een dinosaurus onmogelijk. Of toch niet?

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

jingle bells

Titel: Jingle Bells
Auteur:
Nicola Slater
Samenvatting:

‘Jingle bells, jingle bells, ga je met ons mee? Je hoort de belletjes van ver in de arrenslee.’ Vier vrienden toveren hun instrumenten tevoorschijn en spelen het leukste kerstliedje aller tijden. Ze beginnen alleen, maar komen uiteindelijk samen in een prachtige feestelijke symfonie bij de grote kerstboom. Het boekje maakt prachtige muziek en heeft ook nog een stralende ster met lichtje.

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

kies een kerstboom

Titel: Kies een kerstboom
Auteur:
Patricia Toht
Samenvatting:

Kies een kerstboom uit de hoop. Oh, wat staan er veel te koop! Slank en recht of scheef en krom. Nee, daar geef ik echt niet om. Echt belangrijk is dat niet. Het is de geur waar ik van geniet!

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

de kerstman op cadeautjestocht

Titel: De kerstman op cadeautjestocht
Auteur:
Mieke Goethals
Samenvatting:

Een kunstig kijk-en-zoekboek waarbij je huisjes vergelijkt vóór en ná het bezoek van de Kerstman. Voor jonge en oude cadeautjesjagers vanaf 4 jaar. Is de Kerstman op bezoek geweest? Natuurlijk, want het hele huis ligt vol met cadeautjes! Van knuffelberen en robots tot gemorst eten en badeendjes. Maar kun jij álle verrassingen vinden?

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

kerstman waar ben je

Titel: Kerstman, waar ben je?
Auteur:
Ingela P. Arrhenius
Samenvatting:

In het feestelijke ‘Kerstman, waar ben je?’ kunnen de allerkleinsten op zoek naar de Kerstman. Maar kunnen ze ook de ijsbeer, de sneeuwpop en het kerstelfje vinden? De flapjes zijn gemaakt van vilt: lekker zacht én stevig dus! Een zoek-en-vind-boekje voor de allerkleinsten, met als verrassing een spiegeltje op de laatste pagina.

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

het boompje in het bos

Titel: Het boompje in het bos
Auteur:
Yuval Zommer
Samenvatting:

Een klein dennenboompje wordt helemaal alleen achtergelaten in het bos nadat de andere bomen door families zijn gekozen als kerstbomen. Maar wanneer de bosdieren zich rond het eenzame kleine boompje verzamelen om het op te vrolijken en samen Kerstmis te vieren, vindt het boompje de warmte van het kerstfeest midden in het koude, besneeuwde bos.

Een schitterend prentenboek met een oprechte boodschap over het vieren van onze verschillen en het belang van vriendschap.

Bestellen?

bestellen bij Bol.com
bestellen bij Bookspot

Dit is slechts een greep uit het aanbod van inclusieve boeken over Kerst, maar het zijn zeker een paar van mijn favorieten. Ben je op zoek naar nog meer inclusieve en diverse kinderboeken voor populaire feestdagen? Lees dan ook zeker deze artikelen eens:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel Volgende artikel